HTML

Poratka-allergia

"Egy gyermekről 6 éves koráig csaknem a testsúlyával megegyező mennyiségű bőr hámlik le, legnagyobb része az ágy szivacsmatracába. Ezek a lehámlott bőrlemezkék a fő táplálékai az atkáknak. Az atka ürüléke viszont fehérjét tartalmazó anyag, mely allergiás reakciót provokálhat. Amire az atkának szüksége van az életben maradásához, azt mind megtalálja az ágyakban."

Rovatok

Utolsó kommentek

  • Galambosi Frigyes: A hagyományos porszívók bármilyen jó szűrővel rendelkeznek is, a beszívott levegőt a szobában fújj... (2014.12.31. 10:57) poratka-allergia
  • faragob: A leglényegesebb az agynemű és a matrac atkamentesítése hiszen ott töltjük el a legtöbb időt és ez... (2010.12.29. 23:03) poratka-allergia
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Galambosi Frigyes: A hagyományos porszívók bármilyen jó szűrővel rendelkeznek is, a beszívott levegőt a szobában fújj... (2014.12.31. 10:57) poratka-allergia

poratka-allergia

2007.09.27. 17:37 :: marti63

Gondolta volna, hogy az Ön saját lakása az allergia forrása?

 
Itt van az őszi allergia: PORATKA - ALLERGIA

 Most kezdődik az ősz, a pollenallergiások végre fellélegezhetnek... – viszont az őszi hónapokban sem maradunk allergia nélkül. Ez az időszak ugyanis az egyik legerőteljesebb és legmegerőltetőbb a poratka allergiások számára.

Sokan téves következtetéseket vonnak le, amikor összekapcsolják az allergiás tüneteket megjelenését a lakásban található por mennyiségével, mert bármennyire is azt hisszük– a leggondozottabb lakás sem pormentes! A lakásba beáramló levegő láthatatlan porszemcsék millióival kerül életterünkbe, mely egy másik téves következtetéshez vezet, miszerint a poratka-allergia egyet jelent a háziporra való érzékenységgel.

 A probléma hátterében valójában nem a házipor, hanem egy aprócska élőlény, a poratka áll.

A poratka mikroszkopikus méretűre feltöredezett, így a levegőben szálló ürüléke az, ami a jellegzetes allergiás tüneteket kiváltja, ha belélegezzük, megérintjük; s a lakáson belüli allergének közül a házipor-atka vezet leggyakrabban légúti allergiához.

 Házipor-atka alatt a gyakorlatban két ízeltlábút értünk: Dermatophagoides pteronyssus és Dermatophagoides farinae. A pókokkal állnak közeli rokonságban.

 Az atkák száma késő tavasszal, nyár végén és kora ősszel megnövekszik, mivel a lakások levegőjének nedvességtartalma a fűtés hiánya miatt ilyenkor a legnagyobb. A téli, fűtéses időszak az atkák számára kedvezőtlen, de a fűtéssel feláramló meleg a lakás levegőjében lebegteti a porral együtt a poratka ürülékét, melyet belélegezve allergiás tüneteket okoz.

A 60% feletti magas páratartalmú környezet és a 20–25 °C közötti hőmérséklet a legkedvezőbb számukra. -20 °C-on, ill. 55 °C felett elpusztulnak, ezért azokat a textíliákat, amelyek feltehetően atkával szennyezettek (ágynemű, függöny), 60 °C-os vízben kell mosni, illetve le kell fagyasztani min. 12 órát.

 Az atkák az ember elhalt, lehullt hámsejtjeivel táplálkoznak, emiatt ott fordulnak elő nagy számban, ahol a hámsejtjeink felhalmozódnak: ágybetét, ágynemű, párna, bútorhuzatok, bútortestek, szőnyegek, plüssállatok.

 Ha kíváncsi, hogyan lehet megoldani véglegesen a lakásban előforduló allergének eltüntetését,  kövesse nyomon a következő blog témákat.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://poratka-allergi.blog.hu/api/trackback/id/tr21178856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

faragob 2010.12.29. 23:03:16

A leglényegesebb az agynemű és a matrac atkamentesítése hiszen ott töltjük el a legtöbb időt és ez a legkedveltebb helye a poratkáknak. Így ezt érdemes magas hőmérsékleten kimosni az ágynműket (90 fok)
Illetve poratka írtót használni.
www.biosziget.hu/allergoff-poratka-irto-spray-p-722.html

Galambosi Frigyes 2014.12.31. 10:57:07

A hagyományos porszívók bármilyen jó szűrővel rendelkeznek is, a beszívott levegőt a szobában fújják vissza. A visszafújt levegő felkeveri a port, benne az atkákkal.
Mi a megoldás: a központi porszívó.
Ez ma már nem elérhetetlen álom. Kevesebbe kerül mint a csodaként emlegetett porszívók.
Egy hagyományos családi házba kb. 300.000,- Ft.
Akit érdekel a porszívó nézze meg a www.tubokozpontiporszivo.hu honlapot.
süti beállítások módosítása